Drömmar om matlagning

Jag tycker att jag är ganska så bra på att laga mat utan att vara en stjärnkock. Jag är noggrann, väljer bra råvaror och så och resultatet brukar bli bra. Men så finns det saker som får mig att känna mig som en liten slarver, någon som inte ens borde släppas in i ett kök. Det finns helt enkelt de som tar det här med matlagning på VÄLDIGT stort allvar, en del kanske skulle säga FÖR stort. För ett tag sedan så sa en kompis till mig att jag borde se dokumentären ”Jiro Dreams of Sushi”, som handlar om vad som ofta kallas världens bästa sushirestaurang.

Jag är egentligen inte så intresserad av just sushi, har provat det några gånger och visst, helt okej. Men jag är inte som en del som tycker att sushi är guds gåva till mänskligheten och världen godaste mat. Därför tog det ett tag innan jag såg på dokumentären, jag trodde helt enkelt inte att den skulle vara så intressant för mig. Men där hade jag fel fel fel fel. Det kan i stället vara den bästa dokumentär som jag någonsin har sett. Helt otroligt inspirerande faktiskt, samtidigt som den fick mig att känna mig som en amatör i köket!

En kallelse mer än ett jobb
Det som gör ”Jiro Dreams of Sushi” så fascinerande är Jiro, och hans son och medarbetares, noggrannhet och entusiasm för sitt jobb. Trots att han lagat sushi i decennier så slår han sig aldrig till ro, trots att han räknas som världens främsta sushikock. Det finns ALLTID någonting som kan bli bättre. Ett exempel är bläckfisk som Jiro säger egentligen inte smakar speciellt gott. Den måste masseras ordentligt innan tillagning. Han berättar om hur han under åren gått till att massera dem längre och längre, för att få ännu bättre resultat och nu talar vi inte om några minuter, utan snarare trekvart eller så. Själv skulle jag nog slutat utöka tiden ungefär när jag fick tre stjärnor i Michelin-guiden…

Men det går inte riktigt att beskriva ”Jiro Dreams of Sushi” i ord så i stället tänkte jag visa den! Turligt nog så finns den upplagd på YouTube, i HD-upplösning till och med! Den är en timme och tjugo minuter lång men jag lovar, du kommer inte att ångra att du sett den, alldeles oavsett vad du tycker om sushi. Faktiskt tror jag att till och med de som inte bryr sig om matlagning alls kommer att tycka att den är intressant!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *