Om min blogg

Hej! Kul att du har hittat till min blogg! Jag heter Maria Jansson och den där bloggen heter Flamingo Homes av en anledning. Det är nämligen så att jag älskar inredning och renovering, därav ordet Homes. Det är en heminrednings- och renoveringsblogg helt enkelt. Men Flamingo då? Ja, det låter kanske lite tokigare, men det har också sin förklarliga anledning. Flamingo har egentligen inte så mycket att göra med själva djuret flamingo (även om det är en fantastisk fågel), utan det har med dess färg att göra. Flamingor är ju kända för sin vackra rosa färg, och det råkar vara så att flamingo-rosa är min absoluta favoritfärg – en färg som förekommer flitigt i mitt hem. Och därför har jag valt att kalla min blogg för just Flamingo Homes.

Hur flamingon får sin färg
Visste ni förresten att flamingor är vita när de föds? Eller lite grå-vita. Den vackra färgen är nämligen inget som kommer av sig självt. Efter några år börjar fåglarna anta den nya färgen, och det har inget att göra med att de blir vuxna utan det beror faktiskt på deras mat. Flamingor i fångenskap som inte ges möjlighet att äta deras naturliga kost kommer att förbli vita livet ut. Det är nämligen så att den rosa färgen kommer från karotenoider som är en grupp ämnen som fåglarna får i sig via små kräftdjur.

Färgen är dock mycket viktig för flamingorna då den spelar en viktig roll i parningsdansen. Den visar helt enkelt att fåglarna är könsmogna. Det har nämligen visat sig att flamingor i fångenskap som inte får i sig de röda ämnena inte bara tappar sin färg utan också intresset för att fortplanta sig. Därför färgsätter man flamingorna i djurparker genom att tillsätta betakaroten (ett färgpigment som bland annat finns i morötter) i deras foder.

En väldigt fascinerande historia bakom en väldigt vacker färg!